Bundkort

Bundkortet er af høj vigtighed, når der skal overclockes. Billige bundkort er som oftest ikke egnet til at blive overclocket overhovedet, idet deres BIOS enten ikke understøtter manuel ændring af frekvenser, eller også er deres chipset for skrøbeligt til at kunne håndtere de forhøjede frekvenser. Dette betyder, at systemet hurtigt bliver ustabilt selv med meget små overclock. Derfor bør man gå efter et solidt bundkort, og disse er ofte lidt dyrere. Omvendt så kan man af og til finde billige bundkort, der overgår de dyre i overclock. Men satser man på et dyrere bundkort med solid køling på chipsettet, så er man godt stillet. Solid køling består i denne sammenhæng af store køleprofiler, der evt. kan være forbundet med varmerør (heatpipes), der kan transportere varmen væk. Enkelte bundkort er monteret med en lille blæser direkte på chipsettet, men dette er ikke så udbredt, da det er en ekstra støjkilde, som man godt kan undvære.

Chipset
Som navnet siger, er der her tale om en samling af flere chips, med hver deres formål. De vigtigste chips kaldes for northbridge (nordbro) og southbridge (sydbro). Disse broer skal forbinde de forskellige komponenter med hinanden og deraf navnet bro/bridge.

Northbridge
Er for overclockeren der er ude efter at flytte grænserne for systemets formåen den vigtigste bro. Northbridge bruges nemlig til kommunikationen mellem processor, RAM og grafikkort (AGP eller PCI Express). Da meget af computerens arbejde lagres i RAM'en, er det vigtigt, at der er hurtig adgang fra CPU til RAM. Northbridgen bruges også til kommunikation med southbridge, og man kan dermed sige at northbridgen er CPU'en talerør til resten af systemet - derfor er northbridge utrolig vigtig! Northbridgens navn lægger ofte navn til hele chipsettet, da den er af så høj vigtighed.

Southbridge
Er mindre vigtig i overclock-sammehæng, da den bruges til kommunikation men dele i computeren, som ikke kan overclockes (eller der er i hvert fald intet formål dermed). I southbridgen ligger funktioner som USB, serielle og paralelle porte, lagrings-controllere (IDE, Floppy SATA etc.). Sidst men ikke mindst bruges southbridge til at snakke med BIOS.

BIOS (Basic Input Output System)
BIOS'en er kort sagt bundkortets styresystem. BIOS definerer hvordan alt hardware der er forbundet med bundkortet skal kommunikere med resten af systemet. Det er BIOS der definerer hvor meget strøm de enkelte komponenter skal have, og hvor hurtige frekvenserne der kommunikeres mellem dem skal være. Overclockeren går derfor altid efter en BIOS, der understøtter manuelle ændringer af frekvenserne - ellers ville man jo ligesom have et problem.... BIOS gemmer sine indstillinger til CMOS.

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)
CMOS er ret standard for alle bundkort, og bruges udelukkende som et lager for bundkortets indstillinger. For at CMOS kan gemme indstillingerne selvom computeren er slukket, og der ikke er strøm til bundkortet, så skal der bruges et knapcelle-batteri i bundkortet. Hvis man derfor kommer til at foretage indstillinger i BIOS, der gør en normal systemopstart (POST - Power On Self Test) umulig, så skal man nulstille (resette) CMOS, og dette gøres enten ved at sætte en jumper (slutte en kontakt) på bundkortet, eller ved at fjerne al strøm fra bundkortet, og derefter fjerne batteriet i bundkortet i en periode. Herefter vil BIOS starte systemet med standard-indstillingerne, og dette hjælper i 99% af de tilfælde, hvor et system er blevet presset for meget. De resterende 1% ønsker man som overclocker ikke at tænke på.....

« Forrige side Næste side »
Der er 0 kommentarer til denne side. Kommentarerne vises herunder - nyeste kommentar vises øverst! Klik her for at skrive din egen kommentar!.
Opdateret mandag d. 15. januar 2007 klokken 20:55
Der har været 28365 unikke besøg siden 27-09-2006
Copyright © 2006 - Torben Bruchhaus
Nope.dk - Danmarks Effektive Portal
Chart.dk
Valid HTML 4.01 Transitional