Processor

Processoren (CPU - Central Processing Unit) er nok det mest interessante at overclocke, da det er processoren der definerer systemets hastighed. De rekorder mange går efter at slå, når de overclocker er langt hen ad vejen rekorder, der bundet op på processorens hastighed. Din processor skal være egnet til overclock, og du kan godt glemme alt om at få et fornuftigt overclock ud af en Celeron processor! Når en processor fremstilles, så fremstilles den med henblik på at fungere ved en given frekvens. Processoren testes herefter grundigt over en lang periode, for at fastslå den højeste frekvens, som processoren kan fungere stabilt ved. Nogle processorer fremstilles til at fungere ved 2Ghz - men "fejl" i produktionen, designet eller materialet kan gøre at processoren ikke kan fungere stabilt ved frekvenser over 1.8Ghz. En processor der er designet til at fungere ved 2Ghz bliver måske så varm, at den er svær at køle. Producenten sætter så hastigheden ned på den, for dermed at sænke temperaturen.

Watt
Når du køber processor, skal du kigge på watt-effekten for processoren. Watt fortæller ikke kun noget om, hvor meget strøm en processor bruger, men også hvor meget varme den afgiver. Jo mindre varme en processor afgiver jo lettere er den at køle - og derfor er den i teorien bedre egnet til overclock. En processor der på standard-hastigheden allerede ligger 10 grader under grillfest kan ikke presses ret meget, inden det bliver et problem.

Multiplier
Multiplieren er den faktor, man skal gange FSB-hastigheden med, for at udregne processorens endelige frekvens. En processor der har en multiplier på 5 og en FSB-hastighed på 250Mhz fungerer derfor ved 1250Mhz (1,25Ghz). På langt de fleste egnede bundkort kan man både ændre multiplieren og FSB-hastigheden. Dette betyder, at man kan opnå samme processor-hastighed på to måder. En multiplier på 5 og en FSB-hastighed på 200Mhz giver 1000Mhz hvilket "svarer til" en multiplier på 4 og en FSB-hastighed på 250Mhz (der er IKKE det samme!). Mange processorere har en låst multiplier, der gør, at man ikke kan ændre på den. Andre processorere har en top-låst multiplier, der gør, at man godt kan nedsætte multiplieren, men ikke forhøje den. På nogle processorere kan man selv låse multiplieren op, ved at placere et lille stykke tråd på det rigtige sted. Og en ulåst multiplier er selvfølgelig en hver overclockers drøm, da dette giver store muligheder. Om multiplieren er låst eller ikke, har ikke den store betyding for processorens evne til at overclocke. Man mister med en låst multiplier så bare en ekstra mulighed for at fin-indstille ydelsen i sit system.

FSB (Front Side Bus)
FSB'en bruges til to-vejskommunikation mellem processoren og computerens andre komponenter (RAM, grafikkort, USB-porte, drev etc.) via chipsettet. Hastigheden på FSB'en er defineret i (mega)herz. Jo højere frekvens der er på FSB'en - jo hurtigere kan processoren derfor "tale" sammen med de andre komponenter i systemet. Det er også derfor at en processorens hastighed er udregnet ud fra hastigheden på FSB, da det jo netop er her tingene sker! Man skal huske på, at når man ændrer hastigheden på FSB'en, så ændrer man også på hastigheden for andre komponenter i computeren. Hvis man KUN vil ændre hastigheden på processoren, så er det multiplieren man skal ændre! Når man køber en processor, står der ofte på pakken, hvor hurtig en FSB den har (533Mhz, 667Mhz, 800Mhz, 1066Mhz etc.). Denne værdi er et udtryk for den effektive FSB hastighed og ikke ikke FSB'ens faktiske hastighed. Den effektive hastighed på FSB'en udregnes efter den faktiske hastighed ganget med antallet af instruktioner som processoren kan udføre på hver svingning (herz, clock-cyklus etc.). Hvis en processor feks. har en faktisk FSB på 133Mhz og den kan udføre 4 instruktioner pr. herz, så bliver den effektive FSB ~= 533Mhz. Man bruger reelt ikke den effektive FSB-hastighed til noget som helst i overclock-sammenhæng, da alle andre komponenter er afhængige af den faktiske hastighed på FSB'en og ikke den effektive. Den effektive FSB-hastighed kaldes også for PSB-hastigheden (PSB - Processor System Bus).

« Forrige side Næste side »
Der er 0 kommentarer til denne side. Kommentarerne vises herunder - nyeste kommentar vises øverst! Klik her for at skrive din egen kommentar!.
Opdateret tirsdag d. 16. januar 2007 klokken 15:25
Der har været 29476 unikke besøg siden 24-09-2006
Copyright © 2006 - Torben Bruchhaus
Nope.dk - Danmarks Effektive Portal
Chart.dk
Valid HTML 4.01 Transitional