Over-voltning

Man benytter sig af muligheden for at tilføre mere spænding (strøm) til udvalgte komponenter, for at gøre dem mere stabile. Man kan sammenligne det med at man gerne vil have sin bil til at køre hurtigere, og dette kræver mere brændstof, eller sprutter og hakker motoren. Overvoltning er nødvendigt, hvis man føler, at ens system er ustabilt, efter at man har overclocket det. Så tilfører man gradvist mere spænding, for derved at gøre systemet stabilt igen. Når en komponent får mere spænding, bliver den også varmere, og dette kræver øget køling. For at finde den rigtige spænding der skal til, skal man gradvist øge mængden af volt, og herefter teste systemet. På den måde kan man "sjusse" sig frem til den korrekte indstilling. Som udgangspunkt starter man ved komponentens (CPU, RAM etc.) standard indstilling, som kan findes på producentens hjemmeside. Denne øger man så i så små doser som muligt, indtil man opnår den ønskede effekt. Der er på gode bundkort mulighed for at justere følgende muligheder:
 • CPU Voltage / vCore
  som er spændingen til processoren
 • DIMM Voltage / vDimm
  som er spændingen til hukommelsen / RAM
 • PCI-E Voltage
  spændingen til dine PCI Express kort. Normalt vil man ikke ændre denne indstilling, da der findes bedre muligheder for at overclocke PCI-Express kort (grafikkort etc.).
 • FSB Voltage
  spændingen til FSB. Kan i ekstreme overclock være nødvendigt at justere sideløbende med vCore.
På nogle bundkort hedder de forskellige punkter OverVoltage i stedet for Voltage. Dette betyder bare at man justerer volt relativt til komponentens normal. Eks. en komponent funger ved 1.2v og man sætter OverVoltage til 0.05v - hvilket ville svare til at man satte Voltage direkte til 1.25v. Der kan findes andre muligheder på dit bundkort, men disse bør du ikke justere, med mindre du grundigt har undersøgt hvad du laver forinden!

PAS PÅ VARMEN!
Når man tilfører mere spænding til en komponent, bliver den også varmere. I teorien kan man sige, at øjes spændingen med 10% til en komponent, så bliver den også 10% varmere. Som tidligere nævnt er det netop varmen der tager livet af komponenterne, og derfor skal man, når man over-volter, ALTID holde ekstra godt øje med temperaturerne i systemet!

Volt-modding (hard-modding)
Volt-modding er et udtryk for, at man fysisk ændrer bundkortets layout, for at kunne få tilført (meget) mere spænding til komponenterne. Dette foregår ved at man udskifter (modificerer/modder) de små elektroniske dele på bundkortet, eller ved at man ganske enkelt omgår dem ved at sætte en bro (et stykke ståltråd!) over dem. Nogle vil kalde det at justere spændingen til en komponent i BIOS for volt-modding, og ændring af hardwaren for hard-modding. Denne guide kalder ændringen af spænding via. BIOS for over- eller under-voltning. Volt-modding er en videnskab for sig selv, og vil derfor ikke blive omtalt yderligere i denne guide.

« Forrige side Næste side »
Der er 0 kommentarer til denne side. Kommentarerne vises herunder - nyeste kommentar vises øverst! Klik her for at skrive din egen kommentar!.
Opdateret onsdag d. 28. februar 2007 klokken 13:15
Der har været 25482 unikke besøg siden 24-09-2006
Copyright © 2006 - Torben Bruchhaus
Nope.dk - Danmarks Effektive Portal
Chart.dk
Valid HTML 4.01 Transitional