Systemtest

Når du har overclocket dit system, er det vigtigt at teste det grundigt, for at finde ud af, om dit overclock er stabilt. Dette gøres ved at man kører forskellige programmer der er designet til at stresse forskellige dele af systemet imens man overvåger temperaturer og stabilitet. Hvis temperaturerne nærmer sig et kritisk niveau, er det en god ide at lukke systemet ned, og lade det afkøle. Herefter kan man så gå ind og skrue lidt ned for frekvens og/eller volt og prøve igen. Programmer der er populære til overvågning af systemet er CPU-Z, SpeedFan, Everest, CoreTemp, Intel's TAT osv. De fleste gode bundkort leveres også med deres eget diagnosticerings-program, som man også kan anvende.

Temperatur-måling
Man skal være sikker på, at det program man bruger til at aflæse temperaturerne i hardwaren også viser den rigtige temperatur. Hvis vi feks. kigger på processoren, så findes der 2 måder hvorpå man kan aflæse dens temperatur - processorens interne sensor og bundkortets sensor. Her er det utroligt vigtigt at det er processorens interne sensor der bliver brugt, da den viser processorens kerne-temperatur. Forskellen på en intern sensor og bundkortets sensor kan variere med 10-20 grader. En fejlaflæsning på 10-20 grader kan selvsagt være fatalt for processoren!

CPU-Z
CPU-Z bruges til at checke systemets parametre. Man kan med CPU-Z se ting som hastighed på processor, FSB, RAM osv. Desuden giver CPU-Z et godt overblik over hvilken harware der er installeret i computeren. CPU-Z er et uundværligt værktøj for alle overclockere.

BurnBench
Er et program, som jeg selv har udviklet. Programmet kan stresse processoren for at få den overophedet, hvilket man gør for at teste køling og stabilitet. Programmet kan desuden give point udfra hastigheden af processorenen og hvor hurtigt den kan håndtere hukommelsen. På den måde kan man sammenligne forskellige computeres ydeevne.

SuperPI
SuperPI bruges til at udregne PI med et givent antal decimaler. Man bruger ofte den tid det tager SuperPI at udregne 1 million decimaler til at sammenligne systemers effektivitet. SuperPI belaster processoren ret meget (dog ikke maksimalt), og derfor kan lange udregninger også bruges til stresstest for at fastslå varmeudviklingen.

Prime95
Bliver af mange betragtet som den ultimative stresstest til både RAM og processor. Prime95 vil som regel få systemet til at gå ned relativt hurtigt, hvis der er problemer. Mange vælger dog at foretage en "burn-out", hvor programmet får lov til at arbejde over en længere periode - eller over nat. Ulempen med Prime95 er, at programmet kun virker på en kerne. Hvis man har en fler-kernet processor, så skal man starte Prime95 flere gange, for at opnå fuld effekt.

Stress Prime 2004 (Orthos)
Orthos er meget lig Prime95, men med en optimeret brugergrænseflade. Orthos har den fordel, at den kan stresse 2 kernede processorer fuldt ud, hvilket er en fordel for dem, der har en sådan processor.

Memtest86
Er uden tvivl det bedste program, hvis du skal have testet dine RAM. Memtest86 kræver, at man laver en boot-disk (CD-ROM), hvor programmet så lægges ud på. Herefter starter man systemet med disken, og lader memtest gennemteste RAM'ene. Dette kan tage flere timer, men hvis RAM'ene harfejl, så vil de blive fundet.

« Forrige side Næste side »
Der er 0 kommentarer til denne side. Kommentarerne vises herunder - nyeste kommentar vises øverst! Klik her for at skrive din egen kommentar!.
Opdateret onsdag d. 28. februar 2007 klokken 12:22
Der har været 26394 unikke besøg siden 25-09-2006
Copyright © 2006 - Torben Bruchhaus
Nope.dk - Danmarks Effektive Portal
Chart.dk
Valid HTML 4.01 Transitional