Skridt-for-skridt

Nu er vi nået til det punkt, hvor vi kan gennemgå et typisk overclock scenarie. Man starter ved at gå ind i sine BIOS indstillinger, og dette gøres typisk ved at trykke på [Delete] eller [F1] under opstart (boot). Der vil på skærmen stå noget i stil med "Press [DEL] to enter setup", og her skal du trykke den tast der refereres til. Herefter vil du komme ind til BIOS indstillingerne, hvor du skal finde det sted, hvor du kan overclocke dit system. Dette kan hedde ret meget forskelligt, på mit bundkort hedder det "MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)", men det kan også bare hedde "Overclocking features". Nogle bundkort kræver, at man trykker en bestemt tastekombination, for at få alle de tilgængelige overclock-muligheder frem. På mit bundkort skal der derfor trykkes [CTRL]+[F1], for at alle overclock-muligheder kommer frem.

Automatisk overclock
Mange nyere bundkort har en mulighed for at lade bundkortet overclocke systemet automatisk afhængigt af computerens arbejdspres. Disse features hedder så meget forskelligt, at du må læse manualen til dit bundkort igennem, for at finde ud af om dit bundkort har denne "sygdom". En sådan funktion skal altid være slået fra, da den ødelægger alt det sjove, og desuden kan gøre systemet unødvendigt ustabilt. Desuden er det svært at holde styr på, hvad der sker, når man bruger denne mulighed til at overclocke med.

Processoren
Når processoren overclockes, sker dette ved at man i BIOS justerer det punkt der hedder "CPU Host Clock", "CPU Host Frequency", "FSB Frequency" eller lign. Da der findes mange forskellige navne for dette, må du kigge i manualen til dit bundkort, for at finde det rigtige sted at indstille. Det er muligt, at du skal sætte "CPU Host Control" (eller lign.) til "On", "Enabled" (eller lign.) for at kunne justere FSB'en. Når du så har fået styr på dette, så kan du starte med at lave et lille overclock. Feks. hvis du har en processor på med en faktisk FSB på 133Mhz så kan du ændre den til 140Mhz =~ 5% overclock. Start altid forsigtigt, da du ikke ved præcist hvordan processoren reagerer. Du bør ikke ændre på multiplieren, hvis dette er muligt.

Hukommelse / frekvens
Forskellige bundkort har forskellige metoder at styre frekvensen på RAM. De mest normale er, at man direkte kan indstille frekvensen (Memory Frequency eller lign.), og i så fald skal man starte med at indstille frekvensen til at have samme frekvens som FSB'en (HUSK det med de fordoblede frekvenser på RAM, FSB:200+RAM:400=1-til-1!). Den anden mulighed er, at man kan indstille en hukommelses faktor (Memory Multiplier). Denne faktor skal man så gange FSB'en med, for at få frekvensen på hukommelsen, og denne skal så sættes til 2, for at opnå FSB1:RAM1 - hvilket er den optimale indstilling.

Hukommelse / timings
Hvis dit bundkort tillader indstilling af timings, så skal du gøre dette. Indstil dem til de værdier, der er oplyst for dine RAM (4-4-4-12, 5-5-5-15 etc). Hvis dit bundkort understøtter indstillingen af flere timings end disse fire, så sæt bare resten til "Auto", "Standard" eller lign. I tilfælde, hvor din RAM-frekvens når over den maksimale hastighed, som dine RAM understøtter, så kan det bliver nødvendigt at bruge løsere timings. Eks. kan 4-4-4-12 RAM løsnes til 5-5-5-15 RAM etc. Omvendt så kan du, hvis dine RAM kører ved lavere frekvenser end de er beregnet til, stramme timings til eks. 3-3-3-9. Dette er lidt noget pilleri, som man må eksperimentere lidt med, for at finde den optimale indstilling. RAM er meget forskelligt fra producent til producent, og derfor er tolerancen umuligt at forudse.

PCI Express Frequency
Hvis dit bundkort har mulighed for at indstille denne frekvens, så skal du sætte den til 100Mhz, hvilket er PCI-E's standard hastighed. Hvis denne frekvens bliver styret automatisk, vil nogle bundkort øge denne frekvens relativt til FSB, og dette er noget snavs! Nogle OC'ere påstår, at man ved at sætte PCI-E til 101Mhz (eller lign.) kan finde et såkaldt "sweet-spot", hvor hele systemet på mirakuløst vis bliver så meget bedre - dette er noget tågesnak, hvis du spørger mig.

Andre muligheder
Alle andre muligheder for overclock bør bare sættes til "Auto", "Normal" eller lign. indstilling.

Gem, genstart og test
Nu skal indstillingerne gemmes. Dette gøres ved et menupunkt i BIOS der hedder noget i stil med "Save and exit setup". Vælg dette punkt, og sig ja til at gemme. Herefter bliver systemet genstartet, og fungerer nu med den nye hastighed. Nogle bundkort giver en række bip-lyde inden det genstarter, og andre slukker helt i et par sekunder, hvorefter de starter op igen - dette er helt normalt. Hvis dit system går i sort, så er du gået for højt i dit overclock, og så skal du resette BIOS/CMOS, og prøve igen med et mindre overclock. Hvis dit system starter normalt, så skal du udføre en stresstest med Prime95, Orthos eller lign. software. Hold i den forbindelse øje med temperaturerne for systemet. Temperaturerne vil stige til deres maksimum ret hurtigt, men man bør alligevel udføre testen over en længere periode - mindst en time. Hvis dit system er stabilt, så har du med success udført et stabilt overclock :o)

Ikke stabilt - prøv med flere volt!
Hvis dit system ikke er stabilt, så kan du prøve at give din processor en smule mere "saft" (vCore). Gør dette i små skridt, da temperaturen vil stige meget med den øgede spænding. Hvis dit RAM kører ved en højere frekvens end det egentligt kan, så kan du også prøve at øge spændingen for dem (vDimm). Hvis du er ude i ekstremer, så kan lidt ekstra juice til FSB'en eller chipsettet måske løse dit problem. HUSK nu at holde øje med varmen!

Falsk tryghed - PAS PÅ!
Når komponenterne presses ud over deres grænser, kan der opstå små variationer i deres måde at fungere på. Disse variationer er muligvis så uheldige, at de ikke udløser nogen fejlmelding, men derimod bliver godtaget af styresystemet som værende normale. Dette kan føre til, at der opstår fejl-data (corrupted data), hvilket kommer til kende i form af fejl i dokumenter og i værste fald filsystemet. Hvis der opstår fejl i filsystemet, er den eneste løsning at formatere og gen-installere, da disse kun meget sjældent kan repareres af ScanDisk eller lign. programmer (men man bør da altid prøve alligevel).

« Forrige side Næste side »
Der er 0 kommentarer til denne side. Kommentarerne vises herunder - nyeste kommentar vises øverst! Klik her for at skrive din egen kommentar!.
Opdateret fredag d. 2. marts 2007 klokken 11:30
Der har været 36219 unikke besøg siden 25-09-2006
Copyright © 2006 - Torben Bruchhaus
Nope.dk - Danmarks Effektive Portal
Chart.dk
Valid HTML 4.01 Transitional